WijnhuizenWijnhuizen

Wijnhuizen

Regio PiemonteRegio Piemonte

Regio Piemonte

Stefanino Morra - #1

Stefanino Morra

Stefanino Morra

Un cuore che batte in vigna (Een hart dat klopt in de wijngaard)
Al bijna een eeuw is het verhaal van de familie Morra nauw verbonden met het land. In de jaren 1920 introduceerde het hoofd van de familie, Stefano, wijnbouw naast de traditionele fruitteelt en veeteelt in Castellinaldo, gelegen in het Roero gebied en destijds bekend om zijn uitstekende perziken. Na de Tweede Wereldoorlog nam zijn zoon Antonio de leiding over en breidde de druivenproductie uit. De kleine wijnmakerij begon mandflessen wijn te produceren, waaronder Barbera, Dolcetto, Nebbiolo en een zeldzame droge Brachetto. In de jaren 1980 begon Antonio's zoon, Stefanino, met het bottelen van een deel van de wijn. De eerste Arneis werd in 1990 gebotteld, en een jaar later verhuisde de hele operatie naar een nieuw gebouw net buiten het dorp. Stefanino, bijgestaan door zijn vrouw Edda en zwager Gianni Olivero, breidde het verspreidingsgebied en assortiment uit, met een sterke focus op kwaliteit. Met de opkomst van de volgende generatie, vertegenwoordigd door Luca en Erica, is de continuïteit van het familiebedrijf gewaarborgd. Luca en Erica zetten de koers van het bedrijf voort, maar zijn ook zeker bezig om hun eigen visie op wijn te integreren in het bedrijf. Iets wat je vaker ziet gebeuren wanneer de nieuwe generatie het overneemt. Het warme en gastvrije gevoel van dit familiebedrijf kwam duidelijk naar voren tijdens ons bezoek en ook het feit dat alle belangrijke landbouwactiviteiten met de hand worden uitgevoerd sprak ons erg aan. Daarom hebben we met zorg twee verschillende Roero Arneis wijnen en een Barbera d’Alba geselecteerd voor jullie. De Roero Arneis, een witte wijn, wordt gekenmerkt door zijn frisheid en aroma's van perzik en amandelbloesem, terwijl de Barbera d’Alba, een robijnrode rode wijn, bekend staat om zijn levendige fruitigheid en fluweelzachte textuur. Deze wijnen belichamen de authentieke smaak en traditie van de Roero-regio, en we zijn verheugd om ze met jullie te delen.
SLIDER - #1

Cantina Stroppiana

Amore per la terra e il vino... (liefde voor het land en voor wijn...)
Het tweede wijnhuis uit Piemonte waar we een partnership mee aangaan is Cantina Stroppiana. Dit wijnhuis belichaamt een rijke geschiedenis van vakmanschap en toewijding die teruggaat tot de jaren '50. Het verhaal begint bij Giuseppe en Oreste, respectievelijk overgrootvader en grootvader van Leonardo en Altea. Samen hebben zij de eerste stappen gezet in de wijnbouw door wijngaarden en hazelnootboomgaarden te verwerven in de gemeentes Monforte d'Alba en La Morra, beide gelegen in het beroemde Barolo-gebied. Oreste, die van beroep makelaar was, kreeg vroeg inzicht in enkele interessante stukken grond en zo wisten zij deze te bemachtigen. Na de overname door vader Dario en moeder Stefania, traden Leonardo en Altea in 2015 officieel toe tot Cantina Stroppiana en in 2017 namen ze zelfs het roer over. Als kinderen van het land hebben Leonardo en Altea altijd een speciale band gehad met de wijngaarden van Stroppiana. Het gespeel tussen de wijnstokken evolueerde geleidelijk naar het delen van de werklast met hun ouders, waarbij ze zich bewust werden van de unieke mogelijkheden die de wereld van wijnmaken bood. Terwijl ze hun eigen pad volgden en hun studies voltooiden, bleef de aantrekkingskracht van het familiebedrijf hen roepen. Vandaag de dag richt Altea zich voornamelijk op de agrarische aspecten, met een sterke nadruk op duurzame wijnbouw zonder herbiciden of pesticiden, terwijl Leonardo zijn economische inzichten inbrengt om het familiebedrijf naar nieuwe hoogten te tillen. We zijn verheugd om drie prachtige wijnen van Cantina Stroppiana te introduceren. Onze selectie omvat een Barbera d’Alba Superiore, een volle rode wijn met tonen van zwart fruit en een subtiele houtinvloed, vernoemd naar Altea, evenals een elegante Barolo, genoemd naar Leonardo. De Barolo Leonardo is gemaakt van de Nebbiolo-druif en is afkomstig van twee prestigieuze wijngaarden: Rivalta di La Morra en Verduno. Als kers op de taart hebben we de Barolo Bussia 2016 weten te bemachtigen. Bussia is één van de meest prestigieuze wijngaarden in de Barolo streek en in 1961 officieel bestempeld tot 1e Cru in de regio. Hier bovenop was 2016 volgens vele kenners het beste wijnjaar van de afgelopen jaren in de Piemonte. Al met al een karakteristieke Barolo voor de echte liefhebber.
SLIDER - #1

Grasso Fratelli

Qui nascono i migliori e prestigiosi vini Piemontesi (Hier worden de beste en meest prestigieuze Piemontese wijnen geboren)
Azienda Agricola Grasso Fratelli is een familiebedrijf en werd drie generaties geleden in 1900 opgericht door Valentino Grasso. Het wijnhuis heeft zijn wortels in het hart van het wijngebied van Treiso, een van de steden die deel uitmaken van de prestigieuze regio Barbaresco wat weer onderdeel is van het totale wijngebied de Langhe. In het begin verbouwde de familie alleen druiven die in bulk werden verkocht aan andere grotere wijnproducenten in het dorp Treiso. In de jaren 60 besloot Emilio, de zoon van Valentino, de productie uit te breiden en de kelder uit te rusten zodat de volledige productie kon worden gevinifieerd. Geleid door de passie die hun grootvader en vader hebben doorgegeven, zetten Luigi en Alfredo de familietraditie met trots en toewijding voort. Beiden zijn net over de 80 jaar oud, maar nog steeds erg vitaal en elke dag te vinden in de wijngaard. Hun nicht Elisa runt tegenwoordig de administratieve en commerciële kant van het bedrijf. Op deze manier kunnen Luigi en Alfredo de volle aandacht geven aan het vinificatie proces. Hier worden ze ook het meest gelukkig van. Grasso Fratelli (=Italiaans voor broers) beheren 40 hectare eigen wijngaarden, waar niet alleen Nebbiolo, maar ook Dolcetto, Barbera, Chardonnay en Moscato worden geproduceerd. De topwijnen zijn klassiekers in de beste zin van het woord, met langdurige maceratie en lange rijping in grote traditionele eiken vaten. Het wijnhuis produceert naar eigen zeggen 70.000 flessen en is daarmee een klein tot middelgrote wijnproducent in de regio, maar het schijnt dat ze eigenlijk een stuk meer doen. Dit hangen ze alleen liever niet aan de grote klok. (Dat is nu dus mislukt met ons gigantische bereik.) Vanuit dit wijnhuis hebben wij een Langhe Chardonnay een Langhe Nebbiolo en een toonaangevende Barbaresco, tevens specialiteit van het wijnhuis, geselecteerd voor jullie. De Chardonnay is geen lokale druif, maar voelt zich er wel uitermate goed thuis! Net als wij eigenlijk. De wijn heeft een intens goud-gele kleur en krachtige aroma’s van appel, perzik, ananas en subtiele tonen van vanille. Voor de echte Chardonnay liefhebbers die er van houden als de wijn houtopvoeding heeft gehad. De Langhe Nebbiolo is een top wijn om de Nebbiolo druif mee te ontdekken. Verfrissend en fruitig met kersen tinten en wat blauwe bessen. Lichte tannines en een prettige zuurgraad maken het een toegankelijke, maar zeker geen eenvoudige wijn! Met als klap op de vuurpijl één van de paradepaartjes van het huis: Barbaresco Giacosa Spessa. De wijn is vernoemd naar de Cru (het prestigieuze wijnveld) Giacosa wat in het dorpje Treiso recht tegenover het wijnhuis ligt op een prachtige helling. Een robijnrode wijn met een intense aroma van rijp rood fruit, kersen en zwarte bessen. Het mondgevoel is complex en intens met fluwelen tannines.
SLIDER - #1